zaterdag 4 augustus 2012

Gents lesje in nederigheid

Op bezoek in Gent kreeg Tante Pollewop vorige week een lesje in nederigheid. Haar boekenbastion zinkt namelijk compleet in het niet bij de openluchtbibliotheek van Massimo Bartolini. De Italiaanse kunstenaar ontwierp Bookyards speciaal voor de (prachtige!) kunstmanifestatie Track. Alleen al de locatie is paradijselijk: de van oorsprong middeleeuwse wijngaard van de Sint-Pietersabdij, nota bene in hartje Gent.
De groen opgeschilderde houten boekenkasten zijn in de meeste gevallen tientallen meters lang. Ze staan in het verlengde van de wijnranken, waardoor ze een natuurlijk onderdeel van de wijngaard lijken te vormen. Dit effect wordt nog versterkt doordat de kasten de golving van de bodem volgen. Volgens Bartolini kunnen boeken evenals goede wijn geestverruimend werken. Een dooddoener van jewelste, als je het Tante vraagt, maar goed, dat mag de pret niet drukken.   
Bezoekers kunnen de vele duizenden boeken (veelal afgeschreven bibliotheekexemplaren) in beginsel gratis meenemen, al wordt een kleine donatie voor een instelling die strijdt tegen analfabetisme op prijs gesteld.
Overigens blijkt Bookyards zo populair dat de organisatie intussen een oproep heeft gedaan om bij een bezoek aan Gent oude boeken mee te nemen en die in de openluchtbibliotheek te plaatsen. Dat u maar weet wat u te doen staat als u naar Gent gaat.
En als u geen oude boeken in de aanbieding heeft, mag u van tevoren natuurlijk ook eerst bij Tante Pollewop langskomen. 

Geen opmerkingen: