dinsdag 7 augustus 2012

Tante Pollewop als bibliotheek(je)

Ligt het aan de vakantie? Begint mond-tot-mondreclame haar werk te doen? Komt het door het ideale fietsweer van de afgelopen dagen? Of is het juist bij uitstek boekenleesweer? Zoals altijd zal het wel weer een combinatie van factoren zijn. Hoe het ook zij, Tante Pollewop floreert als nooit tevoren. Dagen waarop twintig tot dertig procent van de in het bastion voorhanden boeken een nieuwe eigenaar vindt, zijn geen uitzondering. Als dat zo doorgaat ontstaan binnenkort de eerste wachtrijen voor het bastion. Nummertje trekken voor hongerigen naar leesvoer? Niets valt uit te sluiten!
Wie vreest dat Tante Pollewop aan haar eigen succes ten onder zal gaan omdat ze binnen afzienbare tijd door haar boekenvoorraad heen is, kunnen we alvast geruststellen. Tante Pollewop blijkt namelijk steeds meer als bibliotheek(je) te gaan fungeren: in ruil voor de boeken die ze meenemen uit het bastion, zetten veel bezoekers (zoals Mayke) er weer andere voor terug. Dit geldt met name voor kinderboeken, maar afgelopen week trof Tante ook diverse romans aan en zelfs een boek in het Spaans.
Dit weekend dook ook ineens het eerste Bookcrossing-boek in het bastion op.
Tante mag deze ontwikkeling dan niet hebben voorzien, ze is er wel mee in haar nopjes. Natuurlijk in de eerste plaats omdat het voortbestaan van het bastion er door wordt verlengd. Want laat één ding duidelijk zijn: Tante heeft er plezier in! En als zoveel bezoekers het bastion weten te vinden en het gebruiken, voorziet het blijkbaar in een behoefte. Maar er is meer: Tante Pollewop heeft beslist geen ambities om uit te groeien tot een volwaardige bibliotheek, maar in deze tijden van Horster bibliotheekbezuinigingen (én bibliotheken die zich daar onvoldoende tegen teweerstellen) is het goed om te weten dat er alternatieven zijn. Al is het ook wel weer zo dat een of meerdere Tante Pollewops geen vrijbrief mogen zijn voor extra bezuinigingen. Zou het trouwens niet eerder andersom zijn? Bevestigt een florerend Tante Pollewop niet juist het bestaansrecht van bibliotheken? Wat denkt u ervan? Laat het Tante weten!
Voor nu zegt Tante graag iedereen die het bastion de afgelopen tijd heeft verrijkt met zijn of haar boeken bijzonder hartelijk dank. En ga er vooral mee door!

P.S. Voor alle duidelijkheid: bezoekers die geen eigen boeken in het bastion achterlaten zijn en blijven natuurlijk even welkom. Niets moet, (vrijwel) alles mag.

Geen opmerkingen: