donderdag 11 april 2013

Sevenumse dochter

Afgelopen dinsdag verklapte verantwoordelijk wethouder Ger van Rensch tijdens de gemeenteraadsvergadering (kijk en luister bij 1.16.10; lees ook hier) dat het ‘uitleenpunt’ van boeken in Sevenum (dat de voormalige openbare bibliotheek moet vervangen) ook de komende weken zijn deuren nog niet zal openen. Dit terwijl die opening al op 1 februari gepland was.
Een schandalige zaak als je het Tante vraagt. Om haar woede te ontladen zou Tante (wéér) een boos stukje kunnen schrijven. Alleen schieten Sevenumse boekenleners daar weinig mee op. Die zijn immers al sinds 1 januari verstoken van een eigen bibliotheek en zelfs van het slap aftreksel daarvan dat uitleenpunt heet. Om Sevenum toch aan het lezen te houden, heeft Tante nu het plan opgevat een tijdelijk Sevenums filiaal van haar boekenbastion te stichten. Natuurlijk in het volle besef dat een onbemand uitgeefpunt van gratis boeken een nog veel slapper aftreksel van een bibliotheek is dan een uitleenpunt. Maar beter iets dan niets.
Tante heeft eens diep nagedacht en is tot de conclusie gekomen dat een Sevenums filiaal alleen kans van slagen heeft als aan vier voorwaarden wordt voldaan:

  1. er moet een behoorlijke en gevarieerde voorraad boeken zijn;
  2. er moet een locatie zijn. Dit kan een plek in de openbare ruimte of een particulier voortuintje zijn, maar bijvoorbeeld ook een winkel, school, sportkantine, café of restaurant.
  3. er moet iets zijn om de boeken in te zetten. Binnen volstaat een eenvoudige kast; staan de boeken buiten dan moet het iets weerbestendigs zijn;
  4. er moet iemand zijn die het filiaal onder zijn of haar hoede wil nemen. In de praktijk betekent dit dat hij of zij bereid moet zijn de kast(en) liefst dagelijks aan te vullen en enigszins op orde te houden.      
De eerste voorwaarde is alvast geen probleem: de voorraad boeken van Tante Pollewop is inmiddels zo groot en gevarieerd dat ook in de behoeften van een Sevenums filiaal kan worden voorzien. Voor de overige voorwaarden is Tante aangewezen op de medewerking van een of meerdere Sevenummers of Sevenumsen. Voelt u zich of voel jij je aangesproken om op deze manier een bijdrage te leveren aan het leesplezier en het op peil houden van het hoge ontwikkelingsniveau van Sevenum? Neem dan liever vandaag nog dan morgen contact op met Tante Pollewop. Sevenum (en Tante) zullen u / je dankbaar zijn!
Het is de bedoeling dat de Sevenumse dochter van Tante Pollewop op z’n minst actief is totdat het uitleenpunt wordt geopend. Dat gebeurt uiterlijk eind mei, zo beloofde de wethouder dinsdag. Waarbij het overigens wel handig is om te weten dat in dit dossier niet op een belofte meer of minder wordt gekeken.

Geen opmerkingen: