donderdag 23 augustus 2012

Gratis Voetbal Internationals

Soms loopt Tante Pollewop tegen de beperkingen van haar boekenbastion aan. Nu bijvoorbeeld. Tante heeft namelijk maar liefst 25 jaargangen Voetbal International in de aanbieding. Van 1986 tot 2011. Van Berry van Aerle tot Demy de Zeeuw. Van Dick Advocaat tot Kees Zwamborn. Van Louis van Gaal tot Louis van Gaal.
Er vallen wel drie boekenbastions mee te vullen. Maar Tante heeft er helaas slechts één tot haar beschikking. En dat reserveert ze liefst voor échte literatuur. Ook daarom liggen de Voetbal Internationals opgeslagen in Tantes garage. Evengoed doet ze ze - uiteraard gratis - van de hand. Interesse in een of meerdere jaargangen? Mail naar Tante Pollewop (pollewopboeken@gmail.com) of bel bij haar aan (Meterikseweg 153 te Horst).

Tante hoopt op grote belangstelling, want zeg nou zelf: ondanks Johan Derksen zou het toch zonde zijn 25 jaar voetbalhistorie bij het oud papier te zetten?

zaterdag 18 augustus 2012

Rowwen Hèze-weekend

Zaterdag en zondag Rowwen Hèze-weekend bij Tante Pollewop. Gisteren verscheen namelijk het nieuwe album van de band: Geal, Americaans voor het Horster 'gael' en het Nederlandse 'geel'. Als eerbetoon aan Rowwen Hèze op het boekenbankje bij het bastion dit weekend uitsluitend boeken met een geel omslag. Gratis mee te nemen natuurlijk.
Als extraatje aan de deuren van het bastion, eveneens gratis, twee crew T-shirts van de Rowwen Hèze-slotconcerten van 2010 en 2011. Wees er snel bij: wie het eerst komt wie het eerst maalt.
Zo, als VVV nu vanavond ook nog de drie punten in eigen huis houdt, is Tantes geale/gaele/gele weekend helemaal geslaagd.

dinsdag 7 augustus 2012

Tante Pollewop als bibliotheek(je)

Ligt het aan de vakantie? Begint mond-tot-mondreclame haar werk te doen? Komt het door het ideale fietsweer van de afgelopen dagen? Of is het juist bij uitstek boekenleesweer? Zoals altijd zal het wel weer een combinatie van factoren zijn. Hoe het ook zij, Tante Pollewop floreert als nooit tevoren. Dagen waarop twintig tot dertig procent van de in het bastion voorhanden boeken een nieuwe eigenaar vindt, zijn geen uitzondering. Als dat zo doorgaat ontstaan binnenkort de eerste wachtrijen voor het bastion. Nummertje trekken voor hongerigen naar leesvoer? Niets valt uit te sluiten!
Wie vreest dat Tante Pollewop aan haar eigen succes ten onder zal gaan omdat ze binnen afzienbare tijd door haar boekenvoorraad heen is, kunnen we alvast geruststellen. Tante Pollewop blijkt namelijk steeds meer als bibliotheek(je) te gaan fungeren: in ruil voor de boeken die ze meenemen uit het bastion, zetten veel bezoekers (zoals Mayke) er weer andere voor terug. Dit geldt met name voor kinderboeken, maar afgelopen week trof Tante ook diverse romans aan en zelfs een boek in het Spaans.
Dit weekend dook ook ineens het eerste Bookcrossing-boek in het bastion op.
Tante mag deze ontwikkeling dan niet hebben voorzien, ze is er wel mee in haar nopjes. Natuurlijk in de eerste plaats omdat het voortbestaan van het bastion er door wordt verlengd. Want laat één ding duidelijk zijn: Tante heeft er plezier in! En als zoveel bezoekers het bastion weten te vinden en het gebruiken, voorziet het blijkbaar in een behoefte. Maar er is meer: Tante Pollewop heeft beslist geen ambities om uit te groeien tot een volwaardige bibliotheek, maar in deze tijden van Horster bibliotheekbezuinigingen (én bibliotheken die zich daar onvoldoende tegen teweerstellen) is het goed om te weten dat er alternatieven zijn. Al is het ook wel weer zo dat een of meerdere Tante Pollewops geen vrijbrief mogen zijn voor extra bezuinigingen. Zou het trouwens niet eerder andersom zijn? Bevestigt een florerend Tante Pollewop niet juist het bestaansrecht van bibliotheken? Wat denkt u ervan? Laat het Tante weten!
Voor nu zegt Tante graag iedereen die het bastion de afgelopen tijd heeft verrijkt met zijn of haar boeken bijzonder hartelijk dank. En ga er vooral mee door!

P.S. Voor alle duidelijkheid: bezoekers die geen eigen boeken in het bastion achterlaten zijn en blijven natuurlijk even welkom. Niets moet, (vrijwel) alles mag.

zaterdag 4 augustus 2012

Gents lesje in nederigheid

Op bezoek in Gent kreeg Tante Pollewop vorige week een lesje in nederigheid. Haar boekenbastion zinkt namelijk compleet in het niet bij de openluchtbibliotheek van Massimo Bartolini. De Italiaanse kunstenaar ontwierp Bookyards speciaal voor de (prachtige!) kunstmanifestatie Track. Alleen al de locatie is paradijselijk: de van oorsprong middeleeuwse wijngaard van de Sint-Pietersabdij, nota bene in hartje Gent.
De groen opgeschilderde houten boekenkasten zijn in de meeste gevallen tientallen meters lang. Ze staan in het verlengde van de wijnranken, waardoor ze een natuurlijk onderdeel van de wijngaard lijken te vormen. Dit effect wordt nog versterkt doordat de kasten de golving van de bodem volgen. Volgens Bartolini kunnen boeken evenals goede wijn geestverruimend werken. Een dooddoener van jewelste, als je het Tante vraagt, maar goed, dat mag de pret niet drukken.   
Bezoekers kunnen de vele duizenden boeken (veelal afgeschreven bibliotheekexemplaren) in beginsel gratis meenemen, al wordt een kleine donatie voor een instelling die strijdt tegen analfabetisme op prijs gesteld.
Overigens blijkt Bookyards zo populair dat de organisatie intussen een oproep heeft gedaan om bij een bezoek aan Gent oude boeken mee te nemen en die in de openluchtbibliotheek te plaatsen. Dat u maar weet wat u te doen staat als u naar Gent gaat.
En als u geen oude boeken in de aanbieding heeft, mag u van tevoren natuurlijk ook eerst bij Tante Pollewop langskomen.