zaterdag 30 juni 2012

Recept: zandrozetten

Zaterdag 30 juni in Tantes Trommel: zandrozetten. Ingrediënten en recept:

125 g basterdsuiker
125 g boter
1 zakje vanillesuiker
3 g zout
1 eiwit
200 g bloem
1 theelepel bakpoeder
De boter met suiker, vanillesuiker en zout tot room roeren. Het eiwit toevoegen, dit alles tot een gelijkmatige massa roeren en de bloem er doormengen. Het deeg overdoen in een spuit. Op een ingevette bakplaat, op ca. 2 cm afstand van elkaar, de massa in rozetten van ca. 4 cm doorsnee spuiten. Het deeg bakken in een op 160 ̊C voorverwarmde oven. Baktijd 20 à 25 min. De koekjes meteen van de bakplaat afnemen (ze worden gauw bros) en vlak neerleggen.

Tantes Trommel

Tante Pollewop verspreidt niet alleen gratis boeken, vanaf vandaag verspreidt Tante ook regelmatig gratis koekjes. Tante bakt namelijk graag koekjes en wil u laten meegenieten van het resultaat. Alleen, Tante houdt niet van koekjes van eigen deeg. Heeft u het recept van de allerlekkerste koekjes? Mail het Tante Pollewop, zij probeert er wat van te bakken en stopt de koekjes in haar koektrommel. Via Twitter maakt Tante bekend wanneer Tantes Trommel is gevuld. Bezoekers van het boekenbastion mogen, uiteraard gratis, graaien in Tantes Trommel. Om te beginnen vandaag: zandrozetten.
Tante Pollewop is ook benieuwd naar het verhaal achter uw koekje. Hebt u heimwee naar de oranjekoeke uit uw Friese jeugd, of bakte uw tante uit Marokko de heerlijkste ghoriba? Heeft u ooit verrukkelijke moppen gegeten in Weesp of nam u die lekkere kurabiye mee van uw vakantie in Turkije? Bent u een Zwolse jongen, getrouwd met een Arnhems meisje? Of gaat er voor u nog altijd niets boven een echt Horster pletske?
Tante Pollewop wil het allemaal weten en plaatst uw verhalen en recepten graag op deze website.

woensdag 27 juni 2012

Tantes toppers van week 26

Wethouder Leon Litjens twitterde deze week dat de woningmarkt in de Horster wijk De Afhang meer dynamiek vertoont dan die in de rest van de regio. En nu heeft Elsevier Horst aan de Maas ook nog uitgeroepen tot beste woongemeente van Limburg! Tante zou er dan ook niet van staan te kijken dat haar toppers van week 26 snel de deur uitvliegen: huizenboeken.
En nu niet allemaal tegelijk met de deur in huis vallen want dan stort mijn bastion in als een kaartenhuis.

donderdag 21 juni 2012

Therapeutisch theekransje voor boekenbastionbelagers

Alle bezoekers van het boekenbastion zijn Tante Pollewop even lief. Niet alleen de Dendronscholier die onderweg naar de gymzaal in Meterik nog even snel een boek scoort, ook de toevallige passant die alleen maar even rondkijkt in dat rare huisje, of de trouwe lezer die keurig het gelezen boek verruilt voor een nieuw exemplaar.
Nee, niet alleen de brave bezoekers zijn haar lief. Ook, of misschien wel juist de rebelse, de ‘ik-moet-geen-boek’-bezoekers kunnen op haar sympathie rekenen. Ze is zelf ook soms wat tegendraads. Dat schept een band. Tante Pollewop is benieuwd waar de boekenweerstand van de bastionbelagers vandaan komt. Hoe heeft het zover kunnen komen? Een tekort aan liefde in de jeugd omdat de ouders altijd met de neus in de boeken zaten? Verplicht lezen voor de lijst?

Tante Pollewop wil de boekenbastionbelagers afhelpen van hun angst voor boeken en is ervan overtuigd dat daarna ook hun agressie verdwijnt. Ze nodigt hen daarom uit voor een Therapeutisch Theekransje (met thee en koekjes). En natuurlijk zijn alle bezoekers die wèl over positieve boekervaringen beschikken eveneens van harte welkom.
Kom naar Tantes Theekransje, 24 juni om 10.30 uur, Meterikseweg 153, Horst. Uiteraard gratis toegang en aanmelden is niet nodig.

Boekenbastionbelagers

Tante Pollewop is deze week tot tweemaal toe slachtoffer geweest van ... hoe zeggen we dat netjes? ... van ... van boekenliefhebbers met een geheel eigen, creatieve interpretatie van het begrip ‘gratis boeken verspreiden’. Zaterdag trof ze enkele boeken uit het bastion op de openbare weg aan. Verder liep in de richting van Horst een heel spoor van verscheurde bladzijden: Klein Duimpje, maar dan anders.
Dinsdag vond de gratisboekverspreiding voor zover valt na te gaan vooral plaats in het boekenbastion zelf: bij inspectie bleken nagenoeg alle boeken op de grond te zijn gegooid. Bovendien waren de tegeltjeswijsheden van Action die het bastion opsierden spoorloos verdwenen.
Uiteraard heeft Tante Pollewop zich afgevraagd hoe ze de daden van deze boekenliefhebbers moet interpreteren. Ze komt tot zes opties:
1. een originele manier om het bastion van winkeldochters te verlossen;
2. een uiting van frustratie over het feit dat Tantes Boek van de Dag al door iemand anders was meegenomen;
3. een impliciete aansporing van een fan om in het bastion ruimte te maken voor zijn of haar favoriete schrijver;
4. een stil protest tegen de oppervlakkigheid van de tegeltjeswijsheden van Action;
5. een handeling uit onbehagen van een auteur die een van z’n eigen werken in het bastion zag staan;
6. een blijk van aangeboren angst voor de omgang met boeken.
Begripvol als ze is, heeft Tante Pollewop besloten tot zes maatregelen die inspelen op voornoemde opties en die moeten worden gezien als een handreiking aan de bewuste boekenliefhebbers:
1. Tante Pollewop verwijdert boeken die langer dan twee weken in het bastion blijven staan uit haar collectie;
2. hoewel Tantes Boek van de Dag typisch iets is van ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ heeft Tante begrip voor de frustratie die ontstaat als blijkt dat Tantes Boek van de Dag al door iemand anders is meegenomen. Om die frustratie te kunnen uiten liggen er voortaan twee beschadigde boeken in het bastion die gefrustreerden aan stukken kunnen rijten;
3. Tante Pollewop biedt bezoekers voortaan de mogelijkheid vragen te stellen. Bijvoorbeeld of Tante Pollewop niet vaker boeken van een bepaalde schrijver in het bastion wil zetten;
4. behalve de tegeltjeswijsheden van Action (Tante koopt gewoon weer nieuwe) hangt Tante Pollewop ook een schoolbordje in het bastion waarop bezoekers hun eigen wijsheid kunnen kalken;
5. hoewel het eigenlijk voor elke auteur een eer zou moeten zijn z’n eigen boeken terug te vinden bij Tante Pollewop, biedt Tante de getroffenen een gratis literair diner aan in haar bastion; 
6. Tante Pollewop organiseert op 24 juni een therapeutisch theekransje met als thema ‘Overwin je angst voor boeken’. Klik hier voor meer informatie.
Omdat helaas niet helemaal valt uit te sluiten dat pure vernielzucht ten grondslag heeft gelegen aan het gedrag van voornoemde boekenliefhebbers heeft Tante Pollewop ten slotte nog één extra maatregel genomen: sinds deze week staat het bastion onder permanente bewaking van een peloton scherpschutters,
dat waar nodig ondersteuning krijgt van een eenheid van het Korps Mariniers.
Dus boekenbastionbelagers aller landen wees gewaarschuwd!

Tantes toppers van week 25

De zomer is het seizoen waarin de toeristen zich van hun beschaving en hun huisdieren ontdoen. (Dimitri Verhulst, De Morgen, 25 augustus 2007)

Sinds 21 juni 1.09 uur is het weer zover: zomer! Tantes toppers van de week: zomerboeken. Helemaal voor noppes.

vrijdag 15 juni 2012

Tijding uit Telč

Vanuit de zo te zien prachtige Tsjechische stad Telč ontving Tante Pollewop vandaag een ansichtkaart van neef Willem.
Neef Willem heeft heuglijk nieuws te melden, lees maar mee:
Pas drie weken bezig en het eerste boek van Tante Pollewop duikt al in de binnenlanden van Tsjechië op! Dat belooft nog wat!

Neef Willem vraagt of Tante Pollewop toevallig ook een exemplaar van Het Slot van Kafka in haar bezit heeft. Wis en waarachtig heeft Tante Pollewop deze klassieker van de Praagse meester
in haar collectie. Weliswaar in het Duits, maar Tante neemt aan dat neef Willem daar niet om maalt.
Tante schenkt haar dierbare neef Das Schloβ bij diens volgende bezoek.

dinsdag 12 juni 2012

Tweede week

Hoewel het boekenbastion pas ruim twee weken bestaat, is Tante Pollewop nu al een tevreden mens. Alleen al de vele aardige en verrassende reacties en ontmoetingen schenken haar enorm veel voldoening. Dat dat zo maar door moge gaan!

Enkele ontwikkelingen van de voorbije week:
- het eerste theekransje van afgelopen zaterdag (over de Horster bibliotheken) was zeer geslaagd, al mogen er de volgende keren best meer mensen komen: Tante blijft niet graag met haar koekjes zitten;
- onder meer met het oog op bezoekers die hun leeshonger per direct wensen te stillen heeft Tante dit weekend in de nabijheid van het bastion een leesbank laten installeren;
- afgelopen week hebben circa vijftig boeken een nieuwe eigenaar gekregen;
- kinderboeken zijn ondervertegenwoordigd in het aanbod van Tante Pollewop, maar de weinige kinderboeken die er zijn, blijken bijna letterlijk de deur uit te vliegen. Daarom houdt Tante zich aanbevolen als iemand thuis nog overbodige kinderboeken heeft staan;
- zonder anderen tekort te willen doen: het mooiste cadeautje kreeg Tante vanochtend van Jeanine Deckers. Zij publiceerde op haar weblog namelijk een bijzonder lovend stukje over het bastion (klik hier om het te lezen). Een blozende Tante zegt haar dank!

Reactie familie Bovee

Afgelopen week ontving Tante Pollewop per e-mail de volgende reactie:
Vorige week zijn wij samen met onze kinderen in het boekenbastion geweest. De kinderen vonden dit helemaal geweldig. De volgende dag wilden ze alweer nieuwe boeken uitzoeken. Thuis hebben we in de boekenkast gekeken en afgesproken dat we enkele boeken in ruil terug zouden plaatsen. Dit waren voornamelijk kinderboeken. We waren blij verrast toen we op de site keken en dit door Tante Pollewop als zeer positief werd ervaren. Een dezer dagen willen we nog een ‘donatie’ doen, zodat ook andere kinderen van deze boeken kunnen genieten. Wij vinden het een geweldig idee! Hopelijk blijft dit concept nog lang bestaan. Veel succes hiermee.
         Groetjes fam. Bovee Horst
Tante Pollewop dankt de familie Bovee hartelijk voor haar hartverwarmende reactie en natuurlijk ook voor haar donaties (ook de tweede donatie is intussen gedaan - en alweer weg).

maandag 11 juni 2012

Tantes toppers van week 24

De merel, de ortolaan, de spreeuw. Tantes toppers van week 24: vogelboeken!

vrijdag 8 juni 2012

Tantes EK-boek van de dag

Duitsland? Frankrijk? Toch weer Spanje? Of opnieuw een verrassing à la Griekenland in 2004? Wie weet het? Niemand weet het! Tante durft in elk geval de voorspelling wel aan dat er voor Oranje geen eremetaal zal zijn weggelegd. Maar goed, op 1 juli weten we meer. Tot die tijd dagelijks bij Tante Pollewop: Tantes EK-boek van de dag.
Uiteraard gratis. Wees er snel bij, want: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Volg tantes tweets, of beter nog: breng gewoon een bezoek aan het boekenbastion.

maandag 4 juni 2012

Tantes theekransje: bibliotheken

Tante Pollewop is méér dan het verspreiden van gratis boeken en daarover bloggen, twitteren en mailen. De directie van het boekenbastion wil onder de noemer Tantes theekransje ook zo nu en dan keukentafelgesprekken (of, afhankelijk van weersomstandigheden en belangstelling: opritgesprekken, tuingesprekken, tuinhuisjegesprekken) organiseren: informele bijeenkomsten van circa een uur over onderwerpen die Tante Pollewop op dat moment bezighouden. De nadruk ligt daarbij op het informele. Dat wil zeggen: geen powerpointpresentaties, geen discussie aan de hand van stellingen, geen gespreksleider. Wel: uitwisseling van meningen en argumenten, waar iedere aanwezige zich in kan en mag mengen. Tante Pollewop zorgt voor een koekje of een plakje cake en een kopje koffie/thee. Via dit weblog en via twitter maken we datum en tijdstip bekend en dan zien we wel of er iemand op komt dagen.
Een onderwerp dat Tante Pollewop momenteel bezighoudt is de toekomst van de bibliotheken van Horst aan de Maas. Voor de Horster bibliotheek dreigt verhuizing, voor de filialen in Grubbenvorst en Sevenum zelfs sluiting. Aanleiding voldoende voor een theekransje. Zijn bibliotheken nog van deze tijd? Is alles toch wel op internet te vinden? Doen bibliotheken genoeg om het tij te keren? Of is het sowieso vechten tegen de bierkaai? Praat erover mee en geef jouw/uw mening.
Wanneer? Zaterdag 9 juni, 10.30 uur.
Waar? Boekenbastion Tante Pollewop, Meterikseweg 153 te Horst.

Eerste week

Boekenbastion Tante Pollewop is nu een week actief. Tijd voor een tussenbalansje! Puntsgewijs enkele bevindingen:
- het aantal boeken dat wordt meegenomen uit het bastion overtreft de stoutste verwachtingen. Voor zover valt na te gaan zijn de eerste week 72 boeken meegenomen;
- vooral kinderboeken blijken zeer in trek;
- het bordje dat naar het bastion verwijst, stond vermoedelijk aanvankelijk op de verkeerde plek: verschillende bezoekers belden aan bij Meterikseweg 153 met de vraag waar de boeken te verkrijgen waren. Sinds vrijdag het bordje is verplaatst, is dit euvel verholpen;
- diverse bezoekers hebben hun dank uitgesproken in het notitieboekje in het bastion;
- een bezoekster wilde per se vijf euro betalen voor de zeven boeken die ze mee wenste te nemen: ‘Vur niks is ok ma vur niks’. De directie van Tante Pollewop zal het bedrag aan een goed doel schenken;
- het aanvankelijke voornemen de voorraad boeken in het bastion ‘regelmatig’ aan te vullen is overboord gezet en veranderd in ‘dagelijks’. Het aanbod bestaat aan het begin van elke dag uit zestig boeken;
- een fan heeft een overvolle doos met boeken geschonken voor het bastion en zondag heeft iemand in ruil voor enkele kinderboeken een groter aantal kinderboeken teruggezet. Geen probleem! Leuk zelfs: dit draagt bij aan een langer voortbestaan van het boekenbastion;
- of Tantes Toppers van de Week een lang leven beschoren is, is nog maar de vraag. Dit omdat de boeken veel sneller verdwijnen dan gedacht en het niet altijd even eenvoudig is een groot aantal boeken te selecteren dat betrekking heeft op het thema. Toch krijgt Tantes Toppers van de Week deze week nog een tweede kans. Na de afgeschreven bibliotheekboeken van vorige week zijn deze week reisboeken Tantes Toppers van de Week;
- het is onmogelijk Tantes Boek van de Dag telkens op dit weblog aan te kondigen. Volg daarvoor de tweets van Tante Pollewop (zie ook bovenaan in de linkerkolom);
- in de stromende regen stopte zondagochtend een brommer bij het bastion. Terwijl de motor nog draaide, zocht de bestuurder twee boeken uit en reed weer verder: snel even wat boeken scoren op een verregende zondag. Mooi!
Conclusie: Tante Pollewop hoopt nog vele vergelijkbare tussenbalansjes te kunnen publiceren!

Tantes toppers van week 23

Tantes toppers van week 23: reisboeken!
Wees er snel bij, want de eerste week in het bestaan van Tante Pollewop heeft uitgewezen dat veel boeken al binnen korte tijd uit het bastion worden meegenomen.

vrijdag 1 juni 2012

Opening

Prachtige boeken, prachtig weer, prachtige gasten: de opening van boekenbastion Tante Pollewop op zaterdag 26 mei was er een om nooit te vergeten!